Deel op facebook
Deel op twitter
Plantweekend geveltuinen op 2 en 3 maart 2024

Plantweekend geveltuinen op 2 en 3 maart 2024

30-01-2024
Droom jij er van om je gevel op te fleuren met een bloemenperkje of een klimplant? Grijp dan nu je kans en schrijf je in!

De tegelwippers van Steenokkerzeel organiseren voor de eerste keer hun plantweekend. Dit is een burgerinitiatief, geboren uit de gemeentelijke projectoproep #182030 voor klimaatprojecten.

Deze enthousiaste bende helpt jou om verharding te verwijderen rond je woning en een geveltuin aan te leggen. Heb je geen voortuin, dan kan je nog steeds een geveltuin maken door enkele stoeptegels te verwijderen, op voorwaarde dat het voetpad voor je woning minstens 1,80 meter breed is. Geveltuinen aan het voetpad mogen standaard 30 cm breed zijn, en de bijna volledige breedte van je gevel volgen. Er dient wel steeds 1,50 meter voetpad vrij te blijven.

Ook geveltuinen met een breedte tot 60 cm zijn mogelijk, mits er 1,50 meter vrij voetpad overblijft.

Lees er alles over in het nieuwe reglement voor geveltuinen op www.steenokkerzeel.be/geveltuin .

Wie doet wat?

De tegelwippers komen bij je langs met een plant naar keuze, werkmateriaal, potaarde, hechtmateriaal, helpende handen. Samen gaan jullie aan de slag.

De uitgegraven grond voer je zelf af naar het recyclagepark. Leuke tip: maak enkele buren warm om mee te doen!

Meer info over het plantweekend vind je hier: https://ontharding182030.wixsite.com/ontharding182030

Reglement

Leg je een geveltuin aan in het voetpad, check dan zeker -voor je aan de slag gaat- alle voorwaarden in het reglement op www.steenokkerzeel.be/geveltuin .

Voor een standaardgeveltuin van 30 cm hoef je enkel een melding te doen, maar voor het grotere type heb je een goedkeuring nodig. Hier vind je ook inspiratie en tips voor het kiezen van de juiste plant.

Waarom meer geveltuinen?

Geveltuinen zijn altijd een goed idee!

Het tempert de hitteoverlast in de zomer Er kan meer regenwater in de grond dringen (waar het hoort) Zo voorkomen we overbelasting (en dus overstroming) van de riolering Het helpt je woning isoleren Ze brengen meer sfeer in de straat, … Inschrijven plantweekend

Inschrijven kan tot en met woensdag 21 februari 2024.

Inschrijven

Meer info

Plantweekend: ontharding.182030@gmail.com
Reglement: duurzaamheid@steenokkerzeel.be

Sfeerverslag samenwerkavond 23 november

11-12-2023

Op 23 november 2023 vond de #182030 samenwerkavond plaats in De Corren, in aanloop naar de tweede projectoproep. Die projectoproep zal lopen van februari tot eind april 2024. Het doel was om 1820'ers samen te brengen, zodat dorpsgenoten (die elkaar niet noodzakelijk kennen) elkaar konden vinden rond eenzelfde idee.

Inwoners, bedrijven, verenigingen, iedereen was welkom! Of je nu een concreet idee, een stille droom had of gewoon nieuwsgierig was, iedereen mocht mee aanschuiven.

Het was een vruchtbare avond, waar heel wat nieuwe ideeën kwamen bovendrijven. Die werden dan verfijnd aan de werktafels. Met de hulp en waardevolle tips van experten en ervaringsdeskundigen. 

Bij deze editie sprongen drie thema's eruit, waar in Steenokkerzeel veel energie rond is:

Lokale voeding 

Dit thema blijkt sterk te leven in onze gemeente. Het kwam al in elke samenwerkavond naar voor. Deze keer via twee enthousiaste jongemannen uit Melsbroek die hun schouders willen zetten onder een digitaal platform dat lokale handelaren en consumenten rechtstreeks met elkaar verbindt. Daar kunnen we dan gemakkelijk lokale producten van landbouwers vinden, maar ook overschotten van handelaars kunnen hier aangeboden worden.

En waarom niet een stapje verder gaan en zorgen dat die overschotten ook terecht komen bij mensen die in armoede leven?

Gereedschapsbib, gereedschap delen, een maandelijkse fietskeuken waar je aan je fiets kan komen sleutelen, …

Deze 1820'ers zoeken praktische oplossingen voor problemen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben:  materiaal dat je soms echt nodig hebt maar niet wilt aankopen, een lastige klus die je niet zelf kan doen (bv iets lassen) , … Idee is om een infoavond te organiseren om nog meer kandidaten en medestanders te vinden die hier aan willen meewerken.

Tip van de expert: Peerby is een interessant deelplatform, het zou goed zijn als meer 1820'ers hierop materiaal registeren, zodat we materiaal kunnen delen.

Eetbaar openbaar groen

Dit is ook een populair thema dat vaak terugkomt. Fruitbomen, plukplekken, voedselbos, … aangeplant en onderhouden door buurtbewoners, die dan smullen van de oogst. De deelnemers stelden alvast enkele locaties voor.

Het was ook mooi om zien dat ruim 30 ideeën van de vorige editie opnieuw op enthousiasme konden rekenen. We vullen de extra steun aan op de ideeënpagina op het platform. Dus als iemand zich alsnog geroepen voelt om dit of één van de andere thema's op te nemen: er zijn mensen die hier mee hun schouders onder willen zetten. 

We waren blij met de geëngageerde opkomst, het was een fijne avond. Het staat vast dat we samen veel kunnen bereiken.

 

De projectoproep voor klimaatprojecten zal lopen van 1 februari tot 30 april 2024. De weerhouden projecten kunnen dan steun krijgen van de gemeente onder de vorm van communicatie, materiaal en subsidie.

Word jij ook enthousiast van een van deze projecten? Of heb je zelf een idee waar het klimaat en je medeburger beter van kan worden? Laat het ons weten of dien een aanvraag in voor steun aan jouw project!

En, niet te vergeten: de avond werd begeleid door 2 winnaars van de vorige projectoproep, dank aan Peter uit Melsbroek en Petra uit Perk!

 

 

Lees alle berichten

Wat is #182030?

1820, dat zijn wij samen. En 2030 is de horizon van het klimaatactieplan waar onze gemeente volop aan werkt. Met iedereen die hier woont en werkt willen we projecten opstarten die een concreet verschil maken in het leven van elke dag. Samen zetten we stappen in de goede richting. Want wat we samen doen, doen we beter!

Ontdek het project

#182030

Samen groeien naar morgen!

februari 2024

start projectoproep 2024

eind april 2024

einde projectoproep

juni 2024

Selectie van projecten en jaarlijks dorpsfeest

2023 - 2024

Doorlopende realisatie van projecten