home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Drie projecten voor #182030

De #182030-projectoproep van 2023 zit er op. Dankzij het knappe werk van heel wat mensen de voorbije maanden, stellen we niet zonder trots de drie weerhouden projecten voor. Zo zal het ook in 2030 fijn leven zijn in 1820!

1. Tegelwippen #182030

Deze enthousiaste bende wilt de handen uit de mouwen steken om te gaan tegelwippen in voor-, achtertuinen en voetpaden. Tegels eruit, en groen er in!

Zo verhogen we de opname van CO2 en water, verlagen we de temperatuur in de omgeving en in jouw huis, en verrijken we de biodiversiteit in onze gemeente. Een kleine moeite met een enorme impact!

Wil jij ook meedoen? Dat kan! De kern van het project bestaat uit drie inwoners uit Melsbroek, zij zijn op zoek naar 1820ers uit Perk en Steenokkerzeel!

Bezoek de website van het project

2. Zonnepanelen op kerkdaken

Deze werkgroep wil zorgen voor zonnepanelen op grote publieke daken. Er zijn al concrete plannen rond het dak van de beschermde Sint-Rumolduskerk, wat bijzonder is want beschermde gebouwen konden tot voor kort niet uitgerust worden met zonnepanelen.

Samen met de burgerenergiecoöperatie Noordlicht wordt onderzocht hoe de bevolking kan participeren in het project. De bedoeling is om de opgedane ervaring en kennis te delen, zodat het als voorbeeld kan dienen voor andere projecten.

De werkgroep komt samen in de kerk, wie wil aansluiten bij een volgende vergadering kan een seintje geven via duurzaamheid@steenokkerzeel.be.

Stuur een mailtje

3. Tweedehandsbeurs volwassenenkledij

Kiezen voor vintage, preloved of retro is tegenwoordig erg hip. Maar wist je dat je met tweedehandskledij meteen ook bijdraagt aan het verminderen van de enorme afvalberg van de moderne kledingindustrie?

Dankzij de tweedehandsbeurs voor volwassenenkledij kan iedereen uit 1820 kledij die je niet meer draagt te koop aanbieden. Het beste hieraan? Je hoeft het verkopen niet zelf te doen!

Je brengt op voorhand je kledij binnen. Een leuk team van vrijwilligers sorteert de kledij zodat ze per maat, type, kleur ... uitgestald kan worden. De beurs focust op kleding voor volwassenen, omdat er al heel wat goede initiatieven zijn voor baby- en kinderkledij.

Praktische info over de beurs volgt uiteraard nog. Wil je het team versterken? Geef een seintje via 2hkledingbeurs@gmail.com.

Stuur een mailtje

Hoe selecteerden we de projecten?

Iedereen kon de voorbije maanden deelnemen aan verschillende participatie avonden, of kon online een idee of project indienen. De ingezonden projecten werden beoordeeld door een jury. De jury bestond uit twee schepenen, één ambtenaar, één lid van de oppositie en twee experten van buiten de gemeente.

De projecten werden besproken aan de hand van de verschillende criteria uit artikel 7, zoals het effect op de ecologische transitie en klimaat, het samenbrengen van mensen, vernieuwend en origineel, partnerships met andere organisaties en bedrijven ... op deze pagina kan je het reglement nalezen.

Elk jurylid gaf individueel een score per criterium en lichtte dit toe. Nadien werden de scores besproken en werd er een gemiddelde berekend. De weerhouden projecten scoorden als volgt:

  • Zonnepanelen: 77,08 %
  • Ontharding tegelwippen: 76,00 %
  • Tweedehands kledingbeurs volwassenen: 75,83 %
Deel op facebook
Deel op twitter