“Van ideeën naar doen!”
Op 15 februari vond de 2de #182030-avond plaats in De Corren. De deelnemers gingen aan de slag met de ideeëngoudmijn van de eerste avond in november en voegden er nog heel wat nieuwe aan toe.
Er werden sterke projecten gepitcht. Daarna werden er per project werkgroepen gemaakt. Voor elk project was er minstens een expert of ervaringsdeskundige beschikbaar om te helpen verfijnen en praktische tips te geven.
Al die ingrediënten samen zorgden voor veel sfeer en enthousiasme wat resulteerde in een mooie reeks van projecten, zo goed als klaar om straks in te dienen bij de projectoproep van 1 maart tot 31 mei 2023.
1. Vergroening: Tegelwippen - ontharding van voor-, zij- en achtertuinen en voetpaden
Trekker: Peter Vercauteren 'tegelwippen' - ontharding van voor- zij- en achtertuinen, én voetpaden
Deze enthousiaste bende wilt de handen uit de mouwen steken om te gaan tegelwippen. Tegels eruit, en groen er in. Dit alles verhoogt de opname van CO2 en water, verlaagt de temperatuur in de omgeving en in jouw huis, en het verrijkt bovendien de biodiversiteit in onze gemeente! Zo willen ze samen de ontharding in onze gemeente aanmoedigen: want deze kleine moeite heeft een enorme impact!
Expert/input: Dirk Jacobs van Velt Zennevallei en Lieven D’hont van Geveltuinbrigade
2. Vergroening: Samentuin & leertuin
Trekkers : Carla J. en Peter V., René (KWB)
Deze samentuin is er voor iedereen die wel wat fruit, kruiden, bloemen of groenten willen kweken maar niet goed weet hoe te beginnen, of weinig plaats en weinig tijd heeft of wie gewoon goesting om nieuwe mensen te leren kennen die ook graag met hun handen in de aarde zitten. Deze enthousiastelingen zijn nog op zoek naar een terrein met ‘clubhuis’.
Expert/input : tuincoach Wim Azijn
3. Hergebruik: Tweedehandsbeurs met focus op kleren voor volwassenen.
Trekker: Petra D.
Kledij dat je niet meer draagt en te koop wilt aanbieden kan je via deze weg gemakkelijk een 2de leven geven. Het verkopen doen zij voor jou, handig! Met een leuk team vrijwilligers hopen ze hier een tweejaarlijks event van te maken in onze gemeente.
4. Hergebruik: kunstproject met “afval” en recycleerbare producten
Trekker: Cultuurraad
Wat kan je maken van plastiek flessen, opgebrande theelichtjes, blikjes…
5. Energie: zonnepanelen op grote/publieke daken (o.a. kerkfabriek)
Trekker: Herwig van het Repair Café
Deze werkgroep wil zorgen voor het plaatsen van zonnepanelen op grote publieke daken. Er zijn al concrete plannen rond het dak van de Sint-Rumolduskerk. Er zal onderzocht worden hoe de bevolking kan participeren in het project.
Expert/input: Eric Fux van Burgerenergiecoöperatie Noordlicht, Thijs van 3Wplus
6. Energie: private laadpalen delen
Trekker: Herwig van het Repair Café
Deze trekker heeft een interessant idee rond het delen van privélaadpalen. Er zijn een pak meer privélaadpalen dan openbare palen. Voor de eigenaar van een privélaadpaal kan het interessant zijn om de paal te gaan delen (op voorwaarde dat deze gemakkelijk toegankelijk is van de straat en mits goede afspraken over het tijdstip van gebruik).
Kosten voor de eigenaar zijn er niet, ze kunnen er zelfs iets aan verdienen. Als we privélaadpalen gaan delen, dan zijn er ineens een pak meer laadpalen beschikbaar en stimuleren we elektrisch rijden.
7. Lokale voeding: Online platform voor lokale producten uit Steenokkerzeel en omgeving
Trekkers: Michel, Bieke ...
Wij willen lokale handel stimuleren want lokale handelszaken zorgen voor “ontmoeting” van buurtbewoners en het verduurzamen van de dagelijkse aankopen.
We willen een project uitwerken met een aantal denkers en doeners, om een kwalitatief aanbod van lokale producten uit de omgeving te kunnen aanbieden aan eerlijke prijzen. Bijvoorbeeld door eenvoudige online bestellingen met levering en afhalen van de producten op een specifiek moment.
Expert/input: Sofie van Voedselteams en Jen van CSA De Witte Beek
8. Anders samenleven: oprichting buurthuis voor iedereen
Trekker: Hugo, Ann, Gerrit
Een plek voor ontmoeting, en dit op een heel laagdrempelige en informele manier. Waar de buurt kan samenkomen en zichzelf kan zijn. Waar er plek is voor gesprek, creativiteit (door bv. een moestuin, kunst, een gedeelte waar lokale producten verkocht kunnen worden,…) maar dat het zeker een plek is dat door de buurt gemaakt is.
9. Communicatie: Kennisbeurs
Trekker : Jo Demeyere
De kennisbeurs wil alle projecten een ‘platform’ geven, via de Kennisbeurs kan er ook gezocht worden naar doeners en denkers om mee te helpen met de projecten.
Sfeerbeelden