Deel op facebook
Deel op twitter

Waar staan we nu?

De projectoproep wordt jaarlijks georganiseerd van februari tot en met april, en wordt voorafgegaan door een samenwerk-avond in november.

De oproep is er voor alle 1820’ers: inwoners, buren, wijken, bedrijven, horeca, winkels, verenigingen, scholen … kunnen samen een project bedenken en het indienen bij de gemeente. Lees hier meer over de oproep.

Eerste stap: op verkenning

Als startfase gingen we in de zomer van 2022 op verkenning bij een 28-tal belangrijke stakeholders: grotere en kleinere ondernemingen, handelaars, landbouwers, scholen, horeca, jongeren en verenigingen.

Elke stakeholder kreeg een persoonlijk gesprek waarin we peilden naar wat er leeft, waarmee zijn ze bezig, welke ideeën en voorstellen hebben zij rond klimaat, waar zijn er hindernissen en struikelblokken?

Het was een boeiende verkenningsronde, die een mooie oogst aan projectideeën en tips heeft opgeleverd! Maar het bleef natuurlijk niet bij deze 28 stakeholders. We willen iedereen in 1820 met goesting bereiken.

Lanceringsavond op 24 november 2022

Op 24 november gaven we de aftrap van #182030: zorgen dat het in 2030 goed leven en werken blijft in 1820, en dat dankzij klimaatprojecten vóór en dóór 1820’ers.

Voor de gelegenheid hadden we het gezellig gemaakt in de splinternieuwe kantoren van ElectroTest. Heel wat deelnemers lieten hun ideeën en creativiteit los op de 7 thema’s: lokale voeding, energie, vergroening, waterrecuperatie, afvalvermindering en 2dehands, deelinitiatieven, anders samenleven & ontmoeten. Andere deelnemers kwamen gewoon eens luisteren op de lanceringsavond op 24 november 2022. 

De lanceringsavond diende om een eerste aanzet te geven, en dat is geslaagd. 1820’ers met gemeenschappelijke interesses kwamen met elkaar in contact, er ontstond een goudmijn aan ideeën (en al enkele mogelijke projecten) en de deelnemers gingen na een boeiende avond naar huis met het gevoel dat we samen veel kunnen bereiken.

15 februari 2023: van ideeën naar doen

Iedereen was welkom in GC De Corren. De deelnemers gingen aan de slag met de ideeën van de eerste avond in november en voegden er nog heel wat nieuwe aan toe.

Er werden sterke projecten gepitcht. Daarna werden er per project werkgroepen gemaakt. Voor elk project zorgden we dat er minstens een expert of ervaringsdeskundige beschikbaar was om te helpen verfijnen en praktische tips te geven.

Al die ingrediënten samen zorgden voor veel sfeer en enthousiasme wat resulteerde in een mooie reeks van projecten, zo goed als klaar om in te dienen bij de projectoproep van 1 maart tot 31 mei 2023.

Deel op facebook
Deel op twitter