home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Projecten

Permacultuur leertuin

24-11-2022

Inspirerende moestuin volgens permacultuurprincipes voor scholen, buurten en verenigingen + delen van de oogst via plukbos en workshops.

Het begrip ‘permacultuur’ is een samentrekking van permanent en van (agri)culture. Het gaat dus over het duurzaam kunnen volhouden van onze (landbouw)cultuur. Het doel van permacultuur is een samenleven en samenwerken tussen mens en natuur, gericht op duurzame overleving voor beide.

Permacultuur is een vorm van biologische landbouw waarbij alle ecologische principes worden toegepast, maar dan zonder jaarlijkse grondbewerkingen, zonder duidelijke wisselteelt en met gebruik van vooral meerjarige planten. Een typisch permacultuur-gebruik is mulchen, het bedekken van de grond met organisch materiaal.

Door de grond te bedekken met materiaal als bladeren, stro, dode plantenresten, zaagsel, etc. kan er geen licht bij de grond komen waardoor onkruid minder vlug kiemt en groeit. Daarnaast houdt het dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem minder snel uitdroogt als de zon fel schijnt. In de winter beschermt deze laag de wortels tegen vorstschade. Bovendien beginnen micro- organismen het dode organische materiaal te verteren en wordt dit omgezet in voedingstoffen voor de plant. Mulchen heeft dus vele voordelen en het scheelt ook nog eens veel schoffelwerk.

Lees hieronder de voorlopige projectfiche van dit idee. Geïnspireerd? Kom dan zeker op 15 februari naar de start van de 2de fase!

Bij welk van deze thema’s sluit het project (het meest) aan? voeding vergroening deelinitiatieven Voor wie? scholen inwoners verenigingen Wat heb je nodig? Locatie Potgrond, plantzaad (bio), natuurlijk bordermateriaal (hout, stenen, dakpannen) Wie organiseert? Wie erbij betrekken? Carla Janssen Peter Vercauteren

Meewerken aan dit project? Kom dan op 15 februari naar de start van fase 2 - van ideeën naar doen!

Schrijf je in