home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Plantweekend geveltuinen op 2 en 3 maart 2024
2 mrt

Plantweekend geveltuinen op 2 en 3 maart 2024

30-01-2024
Droom jij er van om je gevel op te fleuren met een bloemenperkje of een klimplant? Grijp dan nu je kans en schrijf je in!

De tegelwippers van Steenokkerzeel organiseren voor de eerste keer hun plantweekend. Dit is een burgerinitiatief, geboren uit de gemeentelijke projectoproep #182030 voor klimaatprojecten.

Deze enthousiaste bende helpt jou om verharding te verwijderen rond je woning en een geveltuin aan te leggen. Heb je geen voortuin, dan kan je nog steeds een geveltuin maken door enkele stoeptegels te verwijderen, op voorwaarde dat het voetpad voor je woning minstens 1,80 meter breed is. Geveltuinen aan het voetpad mogen standaard 30 cm breed zijn, en de bijna volledige breedte van je gevel volgen. Er dient wel steeds 1,50 meter voetpad vrij te blijven.

Ook geveltuinen met een breedte tot 60 cm zijn mogelijk, mits er 1,50 meter vrij voetpad overblijft.

Lees er alles over in het nieuwe reglement voor geveltuinen op www.steenokkerzeel.be/geveltuin .

Wie doet wat?

De tegelwippers komen bij je langs met een plant naar keuze, werkmateriaal, potaarde, hechtmateriaal, helpende handen. Samen gaan jullie aan de slag.

De uitgegraven grond voer je zelf af naar het recyclagepark. Leuke tip: maak enkele buren warm om mee te doen!

Meer info over het plantweekend vind je hier: https://ontharding182030.wixsite.com/ontharding182030

Reglement

Leg je een geveltuin aan in het voetpad, check dan zeker -voor je aan de slag gaat- alle voorwaarden in het reglement op www.steenokkerzeel.be/geveltuin .

Voor een standaardgeveltuin van 30 cm hoef je enkel een melding te doen, maar voor het grotere type heb je een goedkeuring nodig. Hier vind je ook inspiratie en tips voor het kiezen van de juiste plant.

Waarom meer geveltuinen?

Geveltuinen zijn altijd een goed idee!

Het tempert de hitteoverlast in de zomer Er kan meer regenwater in de grond dringen (waar het hoort) Zo voorkomen we overbelasting (en dus overstroming) van de riolering Het helpt je woning isoleren Ze brengen meer sfeer in de straat, … Inschrijven plantweekend

Inschrijven kan tot en met woensdag 21 februari 2024.

Inschrijven

Meer info

Plantweekend: ontharding.182030@gmail.com
Reglement: duurzaamheid@steenokkerzeel.be

Nieuws

Sfeerverslag samenwerkavond 23 november

11-12-2023

Op 23 november 2023 vond de #182030 samenwerkavond plaats in De Corren, in aanloop naar de tweede projectoproep. Die projectoproep zal lopen van februari tot eind april 2024. Het doel was om 1820'ers samen te brengen, zodat dorpsgenoten (die elkaar niet noodzakelijk kennen) elkaar konden vinden rond eenzelfde idee.

Inwoners, bedrijven, verenigingen, iedereen was welkom! Of je nu een concreet idee, een stille droom had of gewoon nieuwsgierig was, iedereen mocht mee aanschuiven.

Het was een vruchtbare avond, waar heel wat nieuwe ideeën kwamen bovendrijven. Die werden dan verfijnd aan de werktafels. Met de hulp en waardevolle tips van experten en ervaringsdeskundigen. 

Bij deze editie sprongen drie thema's eruit, waar in Steenokkerzeel veel energie rond is:

Lokale voeding 

Dit thema blijkt sterk te leven in onze gemeente. Het kwam al in elke samenwerkavond naar voor. Deze keer via twee enthousiaste jongemannen uit Melsbroek die hun schouders willen zetten onder een digitaal platform dat lokale handelaren en consumenten rechtstreeks met elkaar verbindt. Daar kunnen we dan gemakkelijk lokale producten van landbouwers vinden, maar ook overschotten van handelaars kunnen hier aangeboden worden.

En waarom niet een stapje verder gaan en zorgen dat die overschotten ook terecht komen bij mensen die in armoede leven?

Gereedschapsbib, gereedschap delen, een maandelijkse fietskeuken waar je aan je fiets kan komen sleutelen, …

Deze 1820'ers zoeken praktische oplossingen voor problemen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben:  materiaal dat je soms echt nodig hebt maar niet wilt aankopen, een lastige klus die je niet zelf kan doen (bv iets lassen) , … Idee is om een infoavond te organiseren om nog meer kandidaten en medestanders te vinden die hier aan willen meewerken.

Tip van de expert: Peerby is een interessant deelplatform, het zou goed zijn als meer 1820'ers hierop materiaal registeren, zodat we materiaal kunnen delen.

Eetbaar openbaar groen

Dit is ook een populair thema dat vaak terugkomt. Fruitbomen, plukplekken, voedselbos, … aangeplant en onderhouden door buurtbewoners, die dan smullen van de oogst. De deelnemers stelden alvast enkele locaties voor.

Het was ook mooi om zien dat ruim 30 ideeën van de vorige editie opnieuw op enthousiasme konden rekenen. We vullen de extra steun aan op de ideeënpagina op het platform. Dus als iemand zich alsnog geroepen voelt om dit of één van de andere thema's op te nemen: er zijn mensen die hier mee hun schouders onder willen zetten. 

We waren blij met de geëngageerde opkomst, het was een fijne avond. Het staat vast dat we samen veel kunnen bereiken.

 

De projectoproep voor klimaatprojecten zal lopen van 1 februari tot 30 april 2024. De weerhouden projecten kunnen dan steun krijgen van de gemeente onder de vorm van communicatie, materiaal en subsidie.

Word jij ook enthousiast van een van deze projecten? Of heb je zelf een idee waar het klimaat en je medeburger beter van kan worden? Laat het ons weten of dien een aanvraag in voor steun aan jouw project!

En, niet te vergeten: de avond werd begeleid door 2 winnaars van de vorige projectoproep, dank aan Peter uit Melsbroek en Petra uit Perk!

 

 

Nieuws

#182030 op Paradise City

03-07-2023

Vrijdag 30/6 ging het muziekfestival Paradise City in het prachtige kasteeldomein de Ribaucourt in Perk weer van start. Voor het eerst werd het festival voorafgegaan door een bewonersdag. 2500 inwoners van 1820 kwamen het festivalterrein gratis bezoeken en genieten van de prachtige omgeving. In dat idyllisch decor kreeg ook de eerste editie van de #182030-markt een plek.

Voor de eerste keer hier? Ontdek hier wat #182030 is.

De oproep werd in het voorjaar van 2023 voor het eerst georganiseerd en leverde drie originele projecten op, die een verschil maken voor onze dorpen. Zo telt onze gemeente vanaf nu een enthousiaste bende tegelwippers, kunnen we binnenkort onze kledij laten verkopen op een hippe 2de handskledingbeurs voor volwassenen en wordt de beschermde Sint-Rumolduskerk één van de weinige kerken in Vlaanderen met zonnepanelen op het dak.

Paradise city steunt dit project (lees meer), en op de Paradise City bewonersdag stelden de projecten zich voor met een zelfgebouwde stand op de #182030-markt. Ook andere organisaties die in onze gemeente meebouwen aan een duurzame toekomst kregen een plek. Denk bijvoorbeeld aan korte keten boer Koen van de pluktuin ‘De Plukheyde’, de ‘Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren’, het ‘Repair Café’, burgerenergiecoöperatie ‘Noordlicht’, de kinderfietsbib ‘Op Wielekes’, de Tuincoach van ‘Leve de Tuin’ en de samenaankoop regenwatertonnen die deze zomer loopt.

De bedoeling van de markt was om de #182030-projectoproep op een ludieke manier in de kijker te zetten, en 1820’ers te inspireren om zelf een project in te dienen bij de volgende oproep. Wil je mee je schouders zetten onder één van de huidige projecten? Op deze pagina ontdek je hoe dat kan!

Ontdek de projecten

Sfeerbeelden van de 182030-markt

Nieuws

Drie projecten voor #182030

03-07-2023

De #182030-projectoproep van 2023 zit er op. Dankzij het knappe werk van heel wat mensen de voorbije maanden, stellen we niet zonder trots de drie weerhouden projecten voor. Zo zal het ook in 2030 fijn leven zijn in 1820!

1. Tegelwippen #182030

Deze enthousiaste bende wilt de handen uit de mouwen steken om te gaan tegelwippen in voor-, achtertuinen en voetpaden. Tegels eruit, en groen er in!

Zo verhogen we de opname van CO2 en water, verlagen we de temperatuur in de omgeving en in jouw huis, en verrijken we de biodiversiteit in onze gemeente. Een kleine moeite met een enorme impact!

Wil jij ook meedoen? Dat kan! De kern van het project bestaat uit drie inwoners uit Melsbroek, zij zijn op zoek naar 1820ers uit Perk en Steenokkerzeel!

Bezoek de website van het project

2. Zonnepanelen op kerkdaken

Deze werkgroep wil zorgen voor zonnepanelen op grote publieke daken. Er zijn al concrete plannen rond het dak van de beschermde Sint-Rumolduskerk, wat bijzonder is want beschermde gebouwen konden tot voor kort niet uitgerust worden met zonnepanelen.

Samen met de burgerenergiecoöperatie Noordlicht wordt onderzocht hoe de bevolking kan participeren in het project. De bedoeling is om de opgedane ervaring en kennis te delen, zodat het als voorbeeld kan dienen voor andere projecten.

De werkgroep komt samen in de kerk, wie wil aansluiten bij een volgende vergadering kan een seintje geven via duurzaamheid@steenokkerzeel.be.

Stuur een mailtje

3. Tweedehandsbeurs volwassenenkledij

Kiezen voor vintage, preloved of retro is tegenwoordig erg hip. Maar wist je dat je met tweedehandskledij meteen ook bijdraagt aan het verminderen van de enorme afvalberg van de moderne kledingindustrie?

Dankzij de tweedehandsbeurs voor volwassenenkledij kan iedereen uit 1820 kledij die je niet meer draagt te koop aanbieden. Het beste hieraan? Je hoeft het verkopen niet zelf te doen!

Je brengt op voorhand je kledij binnen. Een leuk team van vrijwilligers sorteert de kledij zodat ze per maat, type, kleur ... uitgestald kan worden. De beurs focust op kleding voor volwassenen, omdat er al heel wat goede initiatieven zijn voor baby- en kinderkledij.

Praktische info over de beurs volgt uiteraard nog. Wil je het team versterken? Geef een seintje via 2hkledingbeurs@gmail.com.

Stuur een mailtje

Hoe selecteerden we de projecten?

Iedereen kon de voorbije maanden deelnemen aan verschillende participatie avonden, of kon online een idee of project indienen. De ingezonden projecten werden beoordeeld door een jury. De jury bestond uit twee schepenen, één ambtenaar, één lid van de oppositie en twee experten van buiten de gemeente.

De projecten werden besproken aan de hand van de verschillende criteria uit artikel 7, zoals het effect op de ecologische transitie en klimaat, het samenbrengen van mensen, vernieuwend en origineel, partnerships met andere organisaties en bedrijven ... op deze pagina kan je het reglement nalezen.

Elk jurylid gaf individueel een score per criterium en lichtte dit toe. Nadien werden de scores besproken en werd er een gemiddelde berekend. De weerhouden projecten scoorden als volgt:

Zonnepanelen: 77,08 % Ontharding tegelwippen: 76,00 % Tweedehands kledingbeurs volwassenen: 75,83 %
Nieuws

Paradise City steunt #182030

10-05-2023

De laatste weken van de projectoproep gaan nu in. Nog tot 31 mei kunnen inwoners, bedrijven, horeca en organisaties samen met andere 1820’ers klimaatprojecten indienen die zorgen dat het goed leven blijft in onze dorpen in 2030.

Als jouw project gekozen wordt door de jury, kan je ondersteuning krijgen in de vorm van een subsidie tot € 2000, materiaal waar de gemeente over beschikt en communicatie via de gemeentekanalen.

Paradise City steunt projectoproep #182030 met €15.000

Heuglijk nieuws! Het muziekfestival Paradise City doet nu ook haar duit in het #182030-zakje: ze willen 1 innovatief project steunen met een bedrag tot €15.000! Broed je op iets, maar denk je dat de subsidie van €2000 te krap is, dan kan je nu je kans wagen!

“De projectoproep sluit mooi aan bij de filosofie van ons festival. Paradise City Festival heeft altijd gestreefd naar een minimale ecologische voetafdruk." zegt Gilles De Decker, één van de oprichters van het festival.

"Met de financiële bijdrage aan de #182030 projectoproep hebben we de kans om ook buiten ons festivalterrein een positieve impact te maken. Zo kunnen we iets terugdoen voor onze buren en mee bijdragen aan een klimaatneutraal Steenokkerzeel. Wij kijken uit naar alle mooie voorstellen!”

Aarzel dus niet indien je een groter project wenst in te dienen en wie weet wordt jouw inspanning beloond! Lees hier alles over de thema’s, criteria en het reglement.

Wat is Paradise City?

Paradise City is een 3daags muziekfestival dat elk jaar doorgaat op het kasteeldomein van Perk en daar dagelijks 10.000 bezoekers ontvangt. Het festival staat bekend om de doorgedreven ecologische aanpak en won er al prijzen mee.

Nieuws

Sfeerverslag #182030 werkavond

02-03-2023
“Van ideeën naar doen!”

Op 15 februari vond de 2de #182030-avond plaats in De Corren. De deelnemers gingen aan de slag met de ideeëngoudmijn van de eerste avond in november en voegden er nog heel wat nieuwe aan toe.

Er werden sterke projecten gepitcht. Daarna werden er per project werkgroepen gemaakt. Voor elk project was er minstens een expert of ervaringsdeskundige beschikbaar om te helpen verfijnen en praktische tips te geven.

Al die ingrediënten samen zorgden voor veel sfeer en enthousiasme wat resulteerde in een mooie reeks van projecten, zo goed als klaar om straks in te dienen bij de projectoproep van 1 maart tot 31 mei 2023. 

1. Vergroening: Tegelwippen - ontharding van voor-, zij- en achtertuinen en voetpaden

Trekker: Peter Vercauteren 'tegelwippen' - ontharding van voor- zij- en achtertuinen, én voetpaden

Deze enthousiaste bende wilt de handen uit de mouwen steken om te gaan tegelwippen. Tegels eruit, en groen er in. Dit alles verhoogt de opname van CO2 en water, verlaagt de temperatuur in de omgeving en in jouw huis, en het verrijkt bovendien de biodiversiteit in onze gemeente! Zo willen ze samen de ontharding in onze gemeente aanmoedigen: want deze kleine moeite heeft een enorme impact!

Expert/input: Dirk Jacobs van Velt Zennevallei en Lieven D’hont van Geveltuinbrigade

2. Vergroening: Samentuin & leertuin

Trekkers : Carla J. en Peter V., René (KWB)

Deze samentuin is er voor iedereen die wel wat fruit, kruiden, bloemen of groenten willen kweken maar niet goed weet hoe te beginnen, of weinig plaats en weinig tijd heeft of wie gewoon goesting om nieuwe mensen te leren kennen die ook graag met hun handen in de aarde zitten. Deze enthousiastelingen zijn nog op zoek naar een terrein met ‘clubhuis’.

Expert/input : tuincoach Wim Azijn

3. Hergebruik: Tweedehandsbeurs met focus op kleren voor volwassenen.

Trekker: Petra D.

Kledij dat je niet meer draagt en te koop wilt aanbieden kan je via deze weg gemakkelijk een 2de leven geven. Het verkopen doen zij voor jou, handig! Met een leuk team vrijwilligers hopen ze hier een tweejaarlijks event van te maken in onze gemeente.

4. Hergebruik: kunstproject met “afval” en recycleerbare producten

Trekker: Cultuurraad

Wat kan je maken van plastiek flessen, opgebrande theelichtjes, blikjes…

5. Energie: zonnepanelen op grote/publieke daken (o.a. kerkfabriek)

Trekker: Herwig van het Repair Café

Deze werkgroep wil zorgen voor het plaatsen van zonnepanelen op grote publieke daken. Er zijn al concrete plannen rond het dak van de Sint-Rumolduskerk. Er zal onderzocht worden hoe de bevolking kan participeren in het project. 

Expert/input: Eric Fux van Burgerenergiecoöperatie Noordlicht, Thijs van 3Wplus

6. Energie: private laadpalen delen

Trekker: Herwig van het Repair Café

Deze trekker heeft een interessant idee rond het delen van privélaadpalen. Er zijn een pak meer privélaadpalen dan openbare palen. Voor de eigenaar van een privélaadpaal kan het interessant zijn om de paal te gaan delen (op voorwaarde dat deze gemakkelijk toegankelijk is van de straat en mits goede afspraken over het tijdstip van gebruik).

Kosten voor de eigenaar zijn er niet, ze kunnen er zelfs iets aan verdienen. Als we privélaadpalen gaan delen, dan zijn er ineens een pak meer laadpalen beschikbaar en stimuleren we elektrisch rijden.

7. Lokale voeding: Online platform voor lokale producten uit Steenokkerzeel en omgeving

Trekkers: Michel, Bieke ...

Wij willen lokale handel stimuleren want lokale handelszaken zorgen voor “ontmoeting” van buurtbewoners en het verduurzamen van de dagelijkse aankopen. 

We willen een project uitwerken met een aantal denkers en doeners, om een kwalitatief aanbod van lokale producten uit de omgeving te kunnen aanbieden aan eerlijke prijzen. Bijvoorbeeld door eenvoudige online bestellingen met levering en afhalen van de producten op een specifiek moment.

Expert/input: Sofie van Voedselteams en Jen van CSA De Witte Beek

8. Anders samenleven: oprichting buurthuis voor iedereen

Trekker: Hugo, Ann, Gerrit

Een plek voor ontmoeting, en dit op een heel laagdrempelige en informele manier. Waar de buurt kan samenkomen en zichzelf kan zijn. Waar er plek is voor gesprek, creativiteit (door bv. een moestuin, kunst, een gedeelte waar lokale producten verkocht kunnen worden,…) maar dat het zeker een plek is dat door de buurt gemaakt is.

9. Communicatie: Kennisbeurs

Trekker : Jo Demeyere

De kennisbeurs wil alle projecten een ‘platform’ geven, via de Kennisbeurs kan er ook gezocht worden naar doeners en denkers om mee te helpen met de projecten.

Sfeerbeelden

Nieuws

#182030 is gelanceerd!

12-12-2022

Zorgen dat het goed leven en werken blijft in 1820, en dat dankzij klimaatprojecten vóór en dóór 1820’ers, daar gaven we de aftrap voor op onze lanceringsavond #182030 op 24 november 2022. Bedankt aan iedereen die er was!

Hoe zag de lanceringsavond eruit?

Het doel van de lanceringsavond was ideeën verzamelen bij 1820’ers waarrond zij graag projecten willen opstarten. Samen keken we naar de toekomst om te ontdekken wat we wat we allemaal kunnen verwezenlijken als we samenwerken.

In de eerste ronde maakten we met een luisteroefening een tijdreis naar 2030, waarbij iedereen voor zichzelf ideeën opschreef. Daarna werden er op basis van persoonlijke interesses nieuwe groepjes gevormd rond de thema’s vergroening, energie, lokale voeding, afval & 2dehands, anders samenleven & verbinden, water.

De deelnemers dachten samen na hoe hun ideeën werkelijkheid kunnen worden. Wat kwam daar zoal uit de bus: een 2dehands kledingbeurs voor volwassenen, online deelplatform voor allerlei soorten spullen,  boerenmarkt, leertuin permacultuur, gedeelde moestuin, buurthulp, …. En nog veel meer!

Binnenkort kan je op dit platform alle ideeën terugvinden, ontwikkelingen opvolgen en zelf ook reageren.

De lanceringsavond diende om een eerste aanzet te geven, en dat is geslaagd. 1820’ers met gemeenschappelijke interesses kwamen met elkaar in contact, er ontstond een goudmijn aan ideeën en de deelnemers gingen na een boeiende avond naar huis met het gevoel dat we samen veel kunnen bereiken.

Terugkomdag 15 februari 2023: “van ideeën naar doen!”

Op woensdag 15 februari 2022 voorzien we een terugkomavond. Dan diepen we de projecten verder uit, zodat ze klaar zijn om in te dienen voor de projectoproep die van start gaat in maart en zal lopen tot eind mei 2022. Via de projectoproep kunnen de geselecteerde projecten van de gemeente ondersteuning krijgen in de vorm van materiaal, subsidie en/of communicatie. Kom gerust af, ook als je er de eerste keer niet bij was! Meer info volgt snel!

Meer info: duurzaamheid@steenokkerzeel.be – 02 254 19 53.

Nieuws

24 november 2022: Lancering #182030

20-10-2022
Kom mee nadenken over klimaatprojecten zodat het samen goed leven is in 2030.

Hoe willen we (samen)leven in onze dorpen in 2030? Daar gaat het klimaatactieplan over. Kopen we tegen dan gemakkelijker bij lokale boeren, doen we die eenmalige klus met gerief uit een gereedschapsbib, gebruiken we een deelwagen om de hoek, zijn we de grote energiespelers te slim af met coöperatieve hernieuwbare projecten, ... Dit zijn enkele van de vele ideeën die voortkwamen uit onze verkenningsronde deze zomer, waarbij we op bezoek gingen bij een 25-tal bedrijven, horeca, scholen en verengingen in onze gemeente, om te horen wat er bij hen leeft en broeit rond klimaat.

Nu is de rest van de gemeente aan de beurt. Op de lanceringsavond van 24 november 2022 brengen we zoveel mogelijk mensen die hier wonen en werken samen. Jullie dus! Om jullie ideeën en creativiteit los te laten op volgende thema’s: lokale voeding, energie, vergroening, waterrecuperatie, afvalvermindering en 2dehands, deelinitiatieven, anders samenleven & ontmoeten. Samen starten we projecten op die een concreet verschil maken in het leven van elke dag.

Samen zetten we stappen in de goede richting. Want wat we samen doen, doen we beter! Zit er iets tussen waar je graag aan wilt meedenken of -werken, kom dan zeker af! En neem nog iemand mee. En stel gerust het thema voor dat volgens jou ontbreekt. Je kan natuurlijk ook enkel komen luisteren en snuisteren. Een boeiende avond wordt het sowieso.

Het blijft niet enkel bij dromen, we kijken ook welke projecten een extra zetje of begeleiding kunnen gebruiken om tot realisatie te komen. Je hoort er alles over op 24 november 2022! Krijg je al goesting? Schrijf je dan zeker in!

Deuren: 19u00
Start: 19u20 (deuren open om 19u00)
Locatie: ElectroTest, Haachtsesteenweg 236, Melsbroek (naast BMW Tanghe)
Gratis broodjesmaaltijd mogelijk (aan te duiden bij inschrijving)
Meer info: duurzaamheid@steenokkerzeel.be

Inschrijven