Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Sfeerverslag samenwerkavond 23 november

Op 23 november 2023 vond de #182030 samenwerkavond plaats in De Corren, in aanloop naar de tweede projectoproep. Die projectoproep zal lopen van februari tot eind april 2024. Het doel was om 1820'ers samen te brengen, zodat dorpsgenoten (die elkaar niet noodzakelijk kennen) elkaar konden vinden rond eenzelfde idee.

Inwoners, bedrijven, verenigingen, iedereen was welkom! Of je nu een concreet idee, een stille droom had of gewoon nieuwsgierig was, iedereen mocht mee aanschuiven.

Het was een vruchtbare avond, waar heel wat nieuwe ideeën kwamen bovendrijven. Die werden dan verfijnd aan de werktafels. Met de hulp en waardevolle tips van experten en ervaringsdeskundigen. 

Bij deze editie sprongen drie thema's eruit, waar in Steenokkerzeel veel energie rond is:

  • Lokale voeding 

Dit thema blijkt sterk te leven in onze gemeente. Het kwam al in elke samenwerkavond naar voor. Deze keer via twee enthousiaste jongemannen uit Melsbroek die hun schouders willen zetten onder een digitaal platform dat lokale handelaren en consumenten rechtstreeks met elkaar verbindt. Daar kunnen we dan gemakkelijk lokale producten van landbouwers vinden, maar ook overschotten van handelaars kunnen hier aangeboden worden.

En waarom niet een stapje verder gaan en zorgen dat die overschotten ook terecht komen bij mensen die in armoede leven?

  • Gereedschapsbib, gereedschap delen, een maandelijkse fietskeuken waar je aan je fiets kan komen sleutelen, …

Deze 1820'ers zoeken praktische oplossingen voor problemen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben:  materiaal dat je soms echt nodig hebt maar niet wilt aankopen, een lastige klus die je niet zelf kan doen (bv iets lassen) , … Idee is om een infoavond te organiseren om nog meer kandidaten en medestanders te vinden die hier aan willen meewerken.

Tip van de expert: Peerby is een interessant deelplatform, het zou goed zijn als meer 1820'ers hierop materiaal registeren, zodat we materiaal kunnen delen.

  • Eetbaar openbaar groen

Dit is ook een populair thema dat vaak terugkomt. Fruitbomen, plukplekken, voedselbos, … aangeplant en onderhouden door buurtbewoners, die dan smullen van de oogst. De deelnemers stelden alvast enkele locaties voor.

Het was ook mooi om zien dat ruim 30 ideeën van de vorige editie opnieuw op enthousiasme konden rekenen. We vullen de extra steun aan op de ideeënpagina op het platform. Dus als iemand zich alsnog geroepen voelt om dit of één van de andere thema's op te nemen: er zijn mensen die hier mee hun schouders onder willen zetten. 

We waren blij met de geëngageerde opkomst, het was een fijne avond. Het staat vast dat we samen veel kunnen bereiken.

 

De projectoproep voor klimaatprojecten zal lopen van 1 februari tot 30 april 2024. De weerhouden projecten kunnen dan steun krijgen van de gemeente onder de vorm van communicatie, materiaal en subsidie.

Word jij ook enthousiast van een van deze projecten? Of heb je zelf een idee waar het klimaat en je medeburger beter van kan worden? Laat het ons weten of dien een aanvraag in voor steun aan jouw project!

En, niet te vergeten: de avond werd begeleid door 2 winnaars van de vorige projectoproep, dank aan Peter uit Melsbroek en Petra uit Perk!

 

 

Deel op facebook
Deel op twitter